torstai 14. helmikuuta 2013

Töni ukkoa (miehet pois keittiöstä)

En tiedä olenko huumorintajuton tosikko, mutta minulle tulee erittäin epämiellyttävä olo uudesta Kariniemen (kariniemen.fi) kananlihaa mainostavasta televisiomainoksesta.

Mainoksessa kolmikymppinen nainen valmistaa vauhdikkaasti keittiössään Kariniemen kanasta ruokaa. Kertojanääni kuvailee, tavoitteenaan humoristinen sävy, että naiselle ruoanlaitto on erittäin tärkeä asia ja siihen voi hurahtaa täysin. Naisen mies tulee iloisena keittiöön, kurkkaa kattilaan ja olisi  ilmeisen halukas osallistumaan ruoanlaittoon. Hieno mies, eikö, tätähän kaikki naiset haluavat, kotitöiden jakamista ja yhdessä tekemistä?

Mutta ei! Nainen hermostuu ja tönäisee miehen niin kovakouraisesti ulos keittiöstä niin että taulukin tippuu seinältä ja hajoaa. Tilanne näyttää fyysiseltä ja mies nöyrältä, hiiviskellen varovasti pois paikalta.

Kun ruoka on valmista, pöytä katettu ja kaikki on valmista ja "täydellistä", saa mies armollisesti tulla pöytään. Hän kehuu ruokaa erinomaiseksi, johon nainen vastaa kummallinen tekovaatimaton hymy kasvoillaan "tää nyt on vaan tällasta".

Koko juoni ja tilanne on todella outo. En näe tässä mitään hauskaa, vaan hieman pintaa raaputtamalla (tai ei tarvitse tehdä edes sitä) nähdään stereotypioita, asenteita ja kannanottoja:
  1. "Miestä saa lyödä." Kariniemen mielestä on ilmeisesti kovin hauskaa, kun nainen tyrkkää miehen väkivaltaisesti pois keittiöstä. Vaihdetaan sukupuolet toisinpäin mielessämme. Jos mies tönäisisi naisen noin kovakouraisesti pois, olisiko se sekä hauskaa että hyväksyttävää? Fyysinen koskemattomuus koskee kaikkia, eikä miestä saa lyödä tai töniä sen enempää kuin naistakaan.
  2. "Ruoanlaitto on pakkomielteistä puuhaa." Nainen on trendikkäästi "hurahtanut" kokkaamiseen, mutta ruoanlaitosta puuttuu ilo ja keveys. Se on mainoksen maailmassa muuttunut pakkomielteiseksi ja perfektionistiseksi maniaksi. Vaikka nainen hymyilee mainoksessa (hymystä tulee mieleeni Psyko-elokuva) ei ruoanlaitto ja tunnelma näytä lainkaan hauskalta vaan kuolemanvakavaksi menneeltä suoritukselta. Ruoan on oltava "täydellistä", eikä kukaan muu saa siihen koskea!
  3. "Minä minä minä". Mainoksen nainen on täydellisen itsekeskeinen. Häntä kiinnostaa vain oma harrastuksensa ja siinä suoriutuminen, eikä hän piittaa miehensä tunteista tai fyysisestä koskemattomuudesta. Hän ei halua jakaa arkeaan ja ruoanlaittoa kumppaninsa kanssa, vaan ajaa hänet tylysti ja kovakouraisesti pois.
  4. "Naisen tulee olla vaatimaton". Vaikka nainen olisi miten loistava kokki (sitähän mainoksessa tarkoitetaan) sitä ei saa näyttää. Naisen tulee aina olla vaatimaton ja vähätellä itseään, vaikka todellisuudessa hän olisi miten taitava ja lahjakas tahansa.
Mainos samaan aikaan vahvistaa perinteisiä sukupuolirooleja (vaatimaton nainen raataa keittiössä) että hyväksyy perheväkivallan. Mies hiipii alun kohtauksen jälkeen hiljaa ja varovaisena asunnossaan, ettei vain "ärsyttäisi" naista, kun nainen yksinvaltiaana päättää kuka  keittiötä hallitsee. Jos sukupuolet kääntäisi toisin päin, mainoksesta otettaisiin ääni pois ja hymyjen sijasta oltaisiin naama peruslukemilla, näyttäisi kohtaus klassiselta henkisen ja fyysisen perheväkivallan kuvaukselta. Totta, paljon pahempaakin varmaan on, mutta ei tuo silti hyväksyttävää ole.

Jos minun kumppanini, oli se sitten mies tai nainen, käyttäytyisi minua kohtaan noin, olisi hän pian entinen kumppani. Minua on lyöty, totta, ja ehkä reagoin sen vuoksi vahvasti väkivaltaan? Olen myös vanha feministi, ja siihen kuuluu kaikkien tasa-arvo, myös miesten. Fyysinen koskemattomuus koskee kaikkia, oli se sitten "leikkisää" tai ei. Nainen vaikuttaa myös henkisesti epästabiililta, pakkomielteiseltä, arvaamattomalta, jopa lievästi psykopaattiselta lausuessaan loppusanat "tää  nyt on vaan tällasta". Pelottava hahmo kaiken kaikkiaan. Minulle mainos on todellinen antimainos.

Mitä mieltä te olette mainoksesta? Miten katsotte mainoksia, analysoitteko niiden (piilo)viestejä ja asenteita? Onko mainoksilla väliä? Miten mainos vaikuttaa käsitykseenne mainostavan yrityksen imagosta ja tuotteista?

Itseltäni meni kirjaimellisesti maku Kariniemestä. Onhan se käyttänyt ennenkin nostalgiaa ja vastuullisuutta (ei kai kukaan oikeasti usko että broilereilla on kivaa?) markkinointikikkoinaan, mutta tämä oli jo liikaa.

Joskus mainostoimiston ideoille voi todellakin sanoa että hei, mietitääs tätä vielä hetki...


10 kommenttia:

Hoo Moilanen kirjoitti...

Mukavaa kuulla sinusta! :)

En näe mainoksia juuri ollenkaan, koska minulla ei ole teeveetä, mutta kertomasi viimeisen päälle tökerö mainos toi mieleeni STTK:n "ansiokkaan" Sankari-isä -videopätkän.

Todella oivaltava, nokkela ja sydämeenkäypä...

Ruska kirjoitti...

Mielenkiintoinen analyysi tosiaan aika oudon kuuloisesta mainoksesta. Harmi, kun en ole nähnyt sitä. En juurikaan katso telkkaa, kun sieltä tulee niin paljon kaikkea turhaa ja sairastakin enkä muutenkaan malta istua telkkaa tuijottamassa.

Saara kirjoitti...

Oletko laittanut Kariniemelle palautetta?
Meilläkään ei ole televisiota, joten en ole mainosta nähnyt, mutta kertomasi perusteella kuulostaa kamalalta. Hienoa että olet nostanut asian esiin!

Keskeneräinen kirjoitti...

Hieno analyysi! Niin, ei minullakaan ole telkkaria...

Ehkä mainoksen arvomaailma kertoo myös jotain Kariniemen broilereiden kohtelusta?

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

kaikki on toivottavasti hyvin ja ehkäpä jatkat vielä jossain vaiheessa postauksia? Kaikkea hyvää elämääsi, missä oletkaan ja mitä teetkään. Olisi hienoa taas kuulla sinusta jossain vaiheessa, jos vain itse koet bloggauksen vielä omaksi jutuksi!

Anonyymi kirjoitti...

Siunausta!

Anil Dhawan kirjoitti...


Löysin niin monia viihdyttäviä juttuja blogissasi , erityisesti sen keskustelun . Vuodestatonnia kommentteja artikkeleita , luulen etten ole ainoa, joilla on kaikkivapaa täällä ! Jatkakaa erinomaista työtä .
Biggest photo studio in delhi | Best photo Studio in town

Being Chinmay kirjoitti...

Thanks for all the great ideas! I was sitting at my computer today and could not for the life of me think of something to write about. This was really helpful. Thanks again!Hair Building Fiber
Sandhi Sudha
Step Up Height Increaser
Growth on Powder

Being Chinmay kirjoitti...

Thank you for the information. Was a Good read. Looking for more information
Growth on Powder
Growth on Height
Fat Cutter Powder

slim kirjoitti...

zero addiction
no addiction
fair look cream
fair look cream
step up height increaser
aire bra
shubh dhan varsha
growth on
no addiction
step up height increaser
step up height increaser
step up height increaser
hanuman chalisa yantra
hair building fiber
hair building fiber
fat cutter
breast enlargement cream
penis enlargement oil

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails